Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 1940, στις 2:50 τα ξημερώματα, το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του πρεσβευτή της Ιταλίας Εμανουέλε Γκράτσι καταφθάνει στην οικία του Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά, στην Κηφισιά. Εκεί, ο διπλωμάτης του επιδίδει το γνωστό τελεσίγραφο, στο οποίο ο Μεταξάς, αρνούμενος την υποταγή, θα απαντήσει στα γαλλικά, στη γλώσσα των διπλωματών: «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο!».

Στις 05:30 το πρωί οι ιταλικές μεραρχίες εισβάλλουν από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και το ελληνικό έθνος, με ομοψυχία, αναλαμβάνει να αποδείξει ότι είναι άξιο των προγόνων του και της ελευθερίας που αυτοί του εξασφάλισαν. Αυτή ήταν η αρχή του Έπους του ’40. Ενός αγώνα σκληρού, άνισου, ενός πολέμου τιμής, υπέρ βωμών και εστιών.

Την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021 η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΧ.), τιμώντας αυτή την ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας, συμμετείχε με εκπροσώπους της στη δοξολογία, στην κατάθεση στεφάνων και στις παρελάσεις που διεξήχθησαν στην Πάτρα και στην Κάτω Αχαΐα.

Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από αντίστοιχη πρόσκληση, στην πόλη της Πάτρας την Ένωση εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρός της Ιωάννης Βερρόπουλος, ενώ στην Κάτω Αχαΐα η Ένωση εκπροσωπήθηκε από το Γενικό της Γραμματέα Βασίλειο Στροσκίδη.

Εκφράζοντας τις σκέψεις όλων των συναδέλφων στρατιωτικών, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Π.Ε.ΑΧ. όχι μόνο εκτιμά ότι το μήνυμα αυτής της ημέρας είναι επίκαιρο όσο ποτέ, αλλά διαβεβαιώνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα επιτελέσουν και πάλι το καθήκον τους, εάν αυτό απαιτηθεί από την Πατρίδα.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!

Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες!

Ο Πρόεδρος  Ο Γενικός Γραμματέας
 Ελευθέριος Μπουρδανιώτης  Βασίλειος Στροσκίδης